Introduction to Human Body MCQ With Answers Pdf Free Download

  • Version V.2.01
  • Download 51
  • File Size 847.00 KB
  • File Count 1
  • Create Date July 3, 2022
  • Last Updated July 17, 2022

Introduction to Human Body MCQ with Answers Pdf Free Download available below. From the given multiple-choice questions you will be a masterpiece of the topics.

No questions aren't necessary to solve further for good scoring in the exam. This mcq question is enough.

Want to Challenge, MCQ Answers

Click Here

We Accept your Challenge! And let you know the Correct Answers within 24 hours.

For More Interesting high-quality content and free study materials join our official Channel.

Facebook Group

Telegram Channel

Introduction to Human Body MCQ with Answers Pdf

You already read 15 Multiple Choice Questions before page. So, here we mentioned another 85 important MCQ questions related to Introduction to Human Body MCQ.

From here you can judge for yourself how ready you are for the exam. You can also download the PDF by clicking on the download link below.

  • Fifteen MCQs from the previous page and 85 MCQs from this page are merged in that PDF.

# Are you not interested to Download the MCQ pdf. Want to read from here. All the question with suitable answers is given below.

# If you want to Explanation any of the questions answer which is provided below please click on the above link 'Click Here' with clearly mentioned question no.

# We will send you the necessary questions, answers and explanations to your Gmail within 48 hours.

So, let's start reading.......

1. An epithelial cell that secretes mucus from

(A) Goblet cell

(B) Basal cell

(C) Apical cell

(D) Spiderman cell

Ans. A

2. Glands that have ducts and secrete products into a free surface

(A) Endocrine

(B) Exocrine

(C) Adipocyte

(D) Phagocytosis

Ans. B

3. What forms the grey matter of nervous called

(A) Cell body

(B) Axon

(C) Neuralgia

(D) Dendrites

Ans. A

4. Study of nature, causes and processes of diseases is called as

(A) Pathology

(B) Histology

(C) Anatomy and physiology

(D) Cytology

Ans. A

5. Tilt your head, bringing your right ear to your right shoulder, what is the movement of
your neck should be

(A) Rotation

(B) Lateral Flexion

(C) Medial Flexion

(D) External Flexion

Ans. B

6. Gross or macroscopic anatomy is

(A) Study of certain structures of the body by the naked eye

(B) Study of the organisation of the individual tissue and the cell

(C) Study of divisions of the body into various organ systems, according to the functions they perform

(D) None of the Above

Ans. A

7. The serous membrane that lines cavity walls is

(A) Parietal

(B) Visceral

(C) Mucus

(D) Synovial

Ans. A

8. Strong tissue of collagen fibres and tendons

(A) Dense fibrous

(B) Bone

(C) Elastic

(D) Muscle

Ans. A

9. The cartilage that is flexible found in your nose and ears

(A) Elastic

(B) Fibrocartilage

(C) Hyaline

(D) Adipocytes

Ans. A

10. The serous membrane that covers the organ

(A) Parietal

(B) Visceral

(C) Synovial

(D) Mucus

Ans. B

11. In which tissue the cells are scattered In an extracellular matrix

(A) Nerve tissue

(B) Epithelial tissue

(C) Connective tissues

(D) Muscles tissues

Ans. C

12. The study of the functions of the body is called

(A) Anatomy

(B) Physiology

(C) Cytology

(D) Histology

Ans. B

13. Which statement about Homeostasis is correct

(A) Because of this, the fluctuations of the internal environment are of an extremely narrow range as

compared to that of the external environment

(B) There is a definite control system regulating the homeostatic activities

(C) Homeostatic mechanisms keep

(D) All of the Above

Ans. D

14. Which of the following statement is not true

(A) Severe disruption in homeostasis can even lead to surgery

(B) Positive feedback is the growth of the output signal

(C) Childbirth after the 8th month of pregnancy is positive feedback

(D) Output is generated in form of negative feedback

Ans. C

15. The lining of the intestine of man is

(A) Brush bordered

(B) Ciliated

(C) Keratinized

(D) Non keratinized

Ans. A

16. Transitional epithelium is found on

(A) Stomach

(B) Lungs

(C) Liver

(D) Urinary bladder

Ans. D

17. The strongest cartilage in the body found in intervertebral discs

(A) Hyaline

(B) Elastic

(C) Fibrocartilage

(D) Cartilage

Ans. C

18. Functions of epithelial tissue

(A) It protects from injuries

(B) It secretes enzymes and hormones

(C) It helps in excretion

(D) All of the above

Ans. D

19. The condition of equilibrium in the body is known as

(A) Hemostasis

(B) Homeostasis

(C) Translation

(D) Transcription

Ans. A

20. Which of the following is a part of the neuron

(A) Axon

(B) Cell body

(C) Dendrite

(D) All of the above

Ans. D

21. What factor disturbs the homeostasis

(A) Social environment

(B) Internal environment

(C) External environment

(D) All of the above

Ans. D

22. Atom combines to form molecules such as water, sugar, and proteins

(A) Cellular levels

(B) Chemical level

(C) Organ level

(D) Organismal level

Ans. B

23. What is the function of muscular tissue

(A) Storage

(B) Movement of bones

(C) Stabilize body position

(D) All of the above

Ans. D

24. The common examples of connective tissues are

(A) Cartilage

(B) Bronchi

(C) Trachea

(D) All of the Above

Ans. D

25. Non keratinized stratified epithelium occurs in

(A) Buccal cavity and anus

(B) Vagina and cervix

(C) Vagina, cervix and buccal cavity

(D) Vagina, cervix, buccal cavity and anus

Ans. D

26. Skin is

(A) Cuboidal epithelium

(B) Stratified epithelium

(C) Columnar epithelium

(D) Pseudostratified epithelium

Ans. B

27. Which level represents the highest level of structural organization

(A) Organismal level

(B) Cellular levels

(C) Chemical level

(D) Organ level

Ans. A

28. Hair-like projections that move things along

(A) Microvilli

(B) Cilia

(C) Flavellum

(D) Seaweed on a rock

Ans. B

29. The ciliated columnar epithelium is present in

(A) Bronchioles and Fallopian tube

(B) Bile duct and oesophagus

(C) Fallopian tube and urethra

(D) Eustachian tube and stomach lining

Ans. A

30. The smallest units of living things

(A) Cellular levels

(B) Chemical level

(C) Organ level

(D) Organismal level

Ans. A

31. What is the function of epithelial tissue

(A) Dehydration

(B) Protection of underlying structures

(C) Absorption

(D) All of the Above

Ans. D

32. The strong and flexible fibres of collagens are found in which type of connective tissue

(A) Fibrous connective tissue

(B) Lose connective tissue

(C) Adipose tissue

(D) Cartilage

Ans. B

33. The simple both ideal epithelium is found in

(A) Thin bronchioles

(B) Choroid of eye

(C) Sweat gland

(D) All of the above

Ans. D

34. Which of the following come under loose connective tissue

(A) Areolar tissue

(B) Adipose tissue

(C) Reticular tissue

(D) All of the above

Ans. D

35. The central plane or the midline of the body which divides it into two halves, that is, right and left is

(A) Median line (Midsagittal plane)

(B) Anterior

(C) Posterior

(D) Proximal

Ans. A

36. Mature cartilage cells

(A) Chondrocytes

(B) Osteocytes

(C) Fibroblasts

(D) Adipocytes

Ans. A

37. Which of the following tissues consists of a material called a matrix

(A) Epithelial

(B) Connective

(C) Neural

(D) Epithelial

Ans. B

38. The major types of connective tissue are

(A) Adipose tissue

(B) Fibrous tissue

(C) Cartilage, bone and blood

(D) All of the above

Ans. D

39. Which of the following cells are associated with a gel matrix

(A) Adipocytes

(B) Chondrocytes

(C) Osteocytes

(D) Epithelial

Ans. B

40. Weakest cartilage in the body that covers joint surfaces

(A) Hyaline

(B) Fibrocartilage

(C) Elastic

(D) Cartilage

Ans. A

41. Which statement is correct

(A) The neck is superior to the pelvis

(B) The chest is inferior to the stomach

(C) The hip is superior to the shoulder

(D) The ribs are superior to the chin

Ans. A

42. Branch of science that studies the structure of the body

(A) Physiology

(B) Homeostasis

(C) Pathophysiology

(D) Anatomy

Ans. D

43. Gap, tight and adhering junctions are found in

(A) Epithelial tissue

(B) Connective tissue

(C) Muscular tissue

(D) Neural tissue

Ans. A

44. The types of fibres found in connective tissue are

(A) Collagen fibres

(B) Elastic fibres

(C) Reticular fibres

(D) All of the above

Ans. D

45. Physiology includes the study of the function of various organ systems like

(A) Central nervous system, Autonomic nervous system

(B) Cardio-vascular system, Respiratory system

(C) Excretory system, Digestive system, Endocrine system

(D) ALL the above

Ans. D

46. Which types of cells line blood vessels

(A) Columnar epithelium

(B) Smooth muscle tissue

(C) Connective tissue

(D) Squamous epithelium

Ans. D

47. Skeletal muscle tissues are controlled by

(A) Somatic division

(B) Parasympathetic division

(C) Sympathetic division

(D) CNS

Ans. A

48. Serous membranes secrete_____ between parietal and visceral layers

(A) Synovial fluid

(B) Serous fluid

(C) Mucus

(D) Cerebrospinal fluid

Ans. B

49. Tip of the nose and external ears have

(A) Areolar tissue

(B) Ligament

(C) Bone

(D) Cartilage

Ans. D

50. Mast cells contain

(A) Heparin and histamine

(B) Heparin and calcitonin

(C) Serotonin and melanin

(D) Vasopressin and relaxin

Ans. A

51. How many levels of Structural organization

(A) 3 level

(B) 4 level

(C) 6 level

(D) 7 level

Ans. C

52. Which types of epithelial cells from stratum germinativum

(A) Cuboidal

(B) Ciliated

(C) Columnar

(D) Squamous

Ans. C

53. Which of the following connective tissue cells consists of a matrix of gelatinous

material

(A) Cartilage

(B) Lymph

(C) Areolar, adipose, reticular, dense

(D) Bone

Ans. A

54. Which of the following connective tissue cells consists of a matrix of fibres

(A) Bone

(B) Cartilage

(C) Areolar, adipose, reticular, dense

(D) Ligament

Ans. C

55. To hold tissue together, fibres are involved. Which of the following types of fibres hold tissue together by forming a net-like arrangement of fibres

(A) Collagen

(B) Elastic

(C) Reticular

(D) Osteocytes

Ans. C

56. Which structure of myelinated neurons carries out transmissions of signal

(A) Schwann cell

(B) Nodes of Ranvier

(C) Axolemma

(D) Axon hillock

Ans. B

57. What are the main functions of connective tissue

(A) Bind other tissues

(B) Support other tissues

(C) Protects other tissues

(D) Both a and b

Ans. D

58. Describe that blood supply of epithelium

(A) Vascular

(B) Avascular

(C) Leaky

(D) Just right

Ans. B

59. What are the major functions of fibroblasts

(A) Secrets fibres

(B) Stores triglycerides

(C) Produce areistamine

(D) Both a and c

Ans. A

60. A connective tissue

(A) Has no matrix

(B) Covers the skin

(C) Has abundant matrix

(D) None of these

Ans. C

61. The functions of loose connective tissue include

(A) Bind epithelia to underlying tissues

(B) As packing material to hold organ

(C) Connects bones to bone

(D) Both a and b

Ans. D

62. Study of structure and functions of the cell

(A) Anatomy and physiology

(B) Cytology

(C) Histology

(D) Pathology

Ans. B

63. The tissue used for insulation, protection and energy storage

(A) Areolar

(B) Adipose

(C) Dense fibrous

(D) Cartilage

Ans. B

64. What will help a student of medical sciences or pharmacy to understand where and

how a drug acts and it's curing potential

(A) Anatomy and physiology

(B) Cytology

(C) Histology

(D) Pathology

Ans. A

65. Horse cells arranged in epithelial tissue

(A) Loosely packed

(B) Closely packed in continuous sheets

(C) Arranged in discontinuous form

(D) Both a and c

Ans. B

66. The cartilage is composed of cells called

(A) Lacunae

(B) Chondrocytes

(C) Chondroblast

(D) None

Ans. B

67. Avascular means

(A) Good blood supply

(B) No blood supply

(C) Good nerve supply

Ans. B

68. Multi-lobed nucleus and granular cytoplasm are characteristics of which the WBCS

(A) Neutrophils

(B) Monocytes

(C) Lymphocytes

(D) Eosinophils

Ans. A

69. Epithelial tissue has thin flat and closely packed cells that are arranged edge to edge and are found in

(A) The inner lining of cheeks

(B) The inner lining of the stomach

(C) The inner lining of the fallopian tube

(D) The outer surface of the ovary

Ans. A

70. Which type of tissue forms glands

(A) Epithelial

(B) Muscular

(C) Nervous

(D) Connective

Ans. A

71. Which makes the loose connective tissue elastic

(A) Collagens

(B) Tendons

(C) Ligaments

(D) Cartilage

Ans. A

72. Which answer describes the anatomical position

(A) Standing erect, facing the observer, arms at the side, and palms facing to your side

(B) Standing erect, facing observer, arms at the side, and palms facing forward

(C) Standing erect, facing observer, arms aside, and palms facing hack

(D) None of these

Ans. B

73. Tissue having very little or no intercellular matrix is

(A) Epithelial

(B) Connective

(C) Cardiac

(D) Muscular

Ans. A

74. Find the correct statement

(A) Areolar tissue is a loose connective tissue

(B) Tendon is a specialized connective tissue

(C) Cartilage is a loose connective tissue

(D) Adipose tissue is a dense connective tissue

Ans. A

75. What is the role of dendrites in the case of motor neurons

(A) Acts as a sensory organ

(B) Forms synapse

(C) Works as receptors

(D) None of the above

Ans. B

76. What is the free surface of epithelium called

(A) Apical

(B) Basal

(C) Oregano

(D) Cloves

Ans. A

77. Packing tissue of the body

(A) Dense fibrous

(B) Areolar

(C) Simple squamous

(D) Adipose

Ans. B

78. Which are the structural level of the organization

(A) Chemical level

(B) Cellular level

(C) Organ level, organismal level

(D) All of the Above

Ans. D

79. Liver functions are pivotal to

(A) Osmoregulation

(B) Thermoregulation

(C) Homeostasis

(D) All of the

Ans. C

80. Which of the following muscle tissue are voluntary

(A) Cardiac muscle

(B) Smooth muscle

(C) Auto rhythmic muscle

(D) None of the above

Ans. D

81. Which of the following cells consists of molecules of fat

(A) Adipocytes

(B) Chondrocytes

(C) Reticulocytes

(D) Osteocytes

Ans. A

82. Systematic anatomy

(A) Study of divisions of the body into various organ systems, according to the functions they perform

(B) Study of certain structures of the body by the naked eye

(C) Study of organisation of the individual tissue and the cell

(D) None of these

Ans. A

83. Name the tissue which has a loose arrangement of cells

(A) Connective tissue

(B) Epithelial tissue

(C) Muscles tissues

(D) Nerve tissue

Ans. A

84. Which structure is known as the working unit of nervous system nerves

(A) Neurons

(B) Cell body

(C) Neuralgia

(D) Nerves

Ans. A

85. Liquid connective tissue

(A) Blood

(B) Mucous

(C) Serous fluid

(D) Water

Ans. A

If all these MCQs are helpful to you, you can share them with your friends and your juniors.

And you can tell them about this website The Pharmacy Study.

Related MCQ Topics

• Cellular and Tissue Level of Organization MCQ

• Integumentary System MCQ

• Skeletal System MCQ

📍Sharing is Caring ❤️ spread the love by sharing📍


Click Here To Free Download MCQ Pdf Now
(Visited 503 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Introduction to Human Body MCQ With Answers Pdf Free Download”

Leave a Comment